14 d’ag. 2012

Mongòlia: dia 1. Frontera - Olgi


Mongòlia suposa el tram final del viatge, el significat de tot plegat, el que posa a les enganxines del nostre profundament inadequat Seicento. Sobre el mapa, el trajecte des de la frontera amb Rússia fins a Ulan Bator traça una lleugera corba cap al sud, baixant de les muntanyes cap al nord del desert del Gobi. És la principal via de comunicació per terra que travessa el país, així que res apuntava a cap mena d’èpica.

De nou, ¡insensatos!

Cinc ciutats actuen com a fites d’inici i final de cinc etapes: Olgi – Khvod (222 km), Khvod – Altai (450 km), Altai – Bayankhongor (398 km), Bayankhongor  - Aravaikheer (208 km) i Arvaikheer – Ulan Bator (431 km). Els finals d’etapa són importants, ja que en cadascuna d’aquestes ciutats és un “drop-off point”, és a dir, es pot abandonar legalment el cotxe en cas de pana definitiva (cosa que passa molt, especialment entre els que portem cotxes italians...) i l’organització se’n fa càrrec.  A més a més, hi ha benzineres, petits supermercats i algun que altre hotel amb infraestructures similars a dutxes i superfícies horitzontals similars a llits, que compensen de tant en quant les acampades.

El Yaris, el Punto i el Fresnel van completar el seu procés de mongolització a la duana més o menys alhora,a mig matí i després de l’acampada entre reixes al lloc fronterer. Amb noves fitxes tècniques, els vehicles oficialment importats i la moral alta, en convoy es va posar en marxa cap a Olgi, la primera de les ciutats de referència.

I així doncs, tot era veritat: pista ample, matxacada per l’ús, i ni rastre d’asfalt. Dues característiques: primer, sovint la pista principal (la que marca el mapa) deixa de ser una pista per a passar a ser una “zona” principal, amb “n” pistes en paral·lel que s’han anat creant a base d’esquivar obstacles que sorgeixen en les altres pistes; escollir la correcte es converteix en una tradició ancestral mongola com lobotomitzar falcons o lluitar. I segon: una gran part d’aquestes pistes principals està en procés de ser convertit en una carretera asfaltada, el que provoca que es desviïn els vehicles per passos secundaris que ningú amb dos dits de seny afrontaria amb un turisme.

la pista es converteix en "zona"

Els primers quilòmetres van ser significatius, amb pistes bifurcades, ràpides, lentes, errors de navegació i inclús un primer vehicle del Mongol Rally en pana, una Fiat Doblo amb pare i fill del Canadà que ens vàrem trobar amb l’embragatge fregit, i un ciclista nord-americà que semblava no haver parlat amb ningú durant un mes.

Els nostres cotxes dissenyats per anar al Carrefour i la pista Mongola es portaven bé, tot i la pèrdua de potència per l’alçada (2500 m), els amortidors posteriors del Fresnel a prop de la jubilació, els nombrosos problemes del Punto de la Kate i el Rob (un amortidor davanter rebentat, l’escapament trencat i consum d’oli) i l’insultant indiferència del Toyota del Kenson i l’Arthur.



Hores més tard vam arribar a Olgi, on vam dormir en una casa d’hostes (amb els llits en iurtes plantades al pati de darrere) per a tenir accés a dutxa i on, per sort, cap dels nostres cotxes va  fer servir el “drop-off” point.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada